כמדי שנה ביולי-אוגוסט הסומק בעל הצבע העז מבשיל ומגיע הזמן לקטוף אותו. אפשר למצוא את הסומק בעיקר בטבע בחורשות ובדרכי עפר, אם כי לא פעם פגשתי בו בחצרות וברחובות ותיקים שהטבע והחורש היו חלק מהם ואיכשהו הצליחו לשרוד את הקדמה.
חגיגת דגים וסומקחגיגת דגים וסומק
חגיגת דגים וסומק
(צילום: ריאן)
זהו שיח גבוה שנשען על קיר או גדר בנויה, עמוס במעין מיני אשכולות ענבים בצבע חום כהה, גרגירים חמוצים נפלאים. הם משמשים אותי לתיבול, ממרקים דרך חמוצים וסלטים ועוד, והפעם בזמן הקטיף חשבתי שכדאי לתבל בו דגים שהחמיצות שלהם מתבקשת.
חשבתי על לברק כי מדובר בדג בריכות, יש לו בשר עדין, טעים ורך, ובאמת התקבלה מנה נהדרת ופשוטה. הוספתי אורז בר וירקות צרובים על המחבת, ויש יופי של תבנית לארוחה שלמה.

תבשיל דג בחצילים

החומרים לדג:
דג לברק מפולט, נקי מעצמות (למעשה, כל דג יתאים)
מעט סומק גרוס, לפי הטעם
פלפל שחור גרוס
מיץ מחצי לימון או ליים, גרידת לימון
מלח ים לפי הטעם
שמן זית
4-3 שיני שום שלמות
חופן נדיב של שקדים / צנובר / אגוזי לוז קלויים במחבת
 לברק, דג בריכות עם בשר עדין, טעים ורך לברק, דג בריכות עם בשר עדין, טעים ורך
לברק, דג בריכות עם בשר עדין, טעים ורך
(צילום: ריאן)
ההכנה:
מחממים מחבת היטב, מוסיפים מעט שמן זית ומלח ים. כאשר השמן חם מוסיפים את הפילטים כשהעור כלפי מטה. כדאי להוסיף גם את שיני השום ולשמור עליהן שלא יישרפו.
את הדג מתבלים, ולאחר כשלוש דקות הופכים, מתבלים שוב בעדינות, נותנים דקה-שתיים על אש גבוהה ומעבירים לצלחת. סוחטים לימון ומעט גרידת לימון או ליים. אפשר להוסיף את חופן השקדים באמצע טיגון הדג, זה יוסיף מאוד למנה ולטעמים.

אורז בר

2 כוסות אורז בר שטוף ומסונן
3 כוסות מים
כפית מלח
2 כפות שמן זית
פטרוזיליה, כוסברה ונענע – כ־5 גבעולים מכל עשב תיבול
2 כפות נענע יבשה
מיץ מחצי לימון או ליים, פלוס גרידת לימון
ההכנה:
מחממים את השמן, מוסיפים את האורז המסונן, מוסיפים את המלח והמים, מביאים לרתיחה ומבשלים כ־45 דקות או עד לריכוך (לא דייסתי). כשהאורז מוכן מוסיפים עשבי תיבול ומיד מעבירים לצלחת הגשה, שעליה מניחים את לקט הירקות הצרובים ואת נתחי הדג.
מקשטים מעל בשקדים קלויים ובשיני השום המטוגנות.

לקט ירקות צרובים

החומרים:
זוקיני פרוס עבה, עדיף לאורך
בצל סגול חצוי
6 שיני שום קלופות שלמות
פלפל חריף טרי, פלפל שחור גרוס
טימין לימוני
ההכנה:
צורבים את כל הירקות במחבת חמה עם מעט שמן זית.
מתבלים בפלפל שחור גרוס, מלח גס וטימין לימוני. (אפשר להתחיל עם הירקות, להוציא ולהניח בצד, ולהמשיך באותה מחבת עם נתחי הדג המפולטים לפי המתכון הנ"ל.)