מים מקבלים מקום של כבוד בכל תפריט שמתאים איש מקצוע. אפשר לצרוך מים באופן ישיר ובאופן עקיף יותר – דרך האוכל ובמיני משקאות, כאשר הדרך הטובה ביותר היא פשוט לשתות מים.
3 צפייה בגלריה
איזה מים כדאי לכם לשתות?
איזה מים כדאי לכם לשתות?
איזה מים כדאי לכם לשתות?
(צילום: shutterstock)
בסיכומו של דבר, מים הם מים, והחלק החשוב הוא לצרוך אותם בכמות מספקת. כל עוד המים לא מזוהמים, הם טובים לשתייה.
לאנשים בוגרים ההמלצה היא לשתות בין 1.5 ליטר ל-3 ליטר מים (כ-10 כוסות) ביום, כאשר הכמות עשויה להשתנות בעקבות פעילות מאומצת או מצב רפואי כמו הריון או הנקה.
קראו גם:
האינדיקציה הטובה ביותר לדעת אם שתיתם מספיק תהיה בעזרת בחינת צבע השתן: ככל שהוא צלול יותר כך המצב טוב, וככל שהוא עכור יותר, זה עלול להצביע על מחסור או בעיה.
אז מה ההבדלים בין המים הזמינים בישראל?
מי הברז
מהכינרת, ממאגרי מים שונים בארץ או ממי ים מותפלים – המים בישראל נחשבים טובים לשתייה ואין סכנה לצרוך אותם. רוב מי השתייה בארץ מכילים גם פלואור באופן טבעי או באמצעות הפלרה. הבעיה המרכזית של מי הברז שלנו היא שהם עשירים באבנית.
כדי לטפל בכך מומלץ להתקין סנן אבנית על הברז הראשי של הבית שיסייע בסילוק או במניעת חלק מהאבנית, ועל הדרך גם יביא לנזק מופחת למוצרי החשמל שמשתמשים במים כמו מכונת הכביסה, בר המים, בר הקרח במקפיא ומדיח הכלים.
3 צפייה בגלריה
הבעיה המרכזית של מי הברז שלנו היא שהם עשירים באבנית
הבעיה המרכזית של מי הברז שלנו היא שהם עשירים באבנית
הבעיה המרכזית של מי הברז שלנו היא שהם עשירים באבנית
(צילום: shutterstock)
חשוב לפעול לפי הנחיות היצרן ולהחליף את הסנן לעיתים תכופות, אחרת יעילותו יורדת, עד כדי לא קיימת.
קיימים סוגי סננים שונים הפועלים על-ידי אלקטרודות, אבנים, כימיקלים ועוד. כדאי לפגוש איש מקצוע מומחה בתחום ולהיוועץ מהו הפתרון המתאים עבורכם.
בר מים ביתי
כנראה הפתרון הנפוץ ביותר בישראל: במשקי בית שבהם נמאס לסחוב בקבוקים כבדים ולשלם על מים מינרליים, מותקנים ברי מים שלרוב כוללים מים קרים, חמים ולעיתים גם סודה.
רוב הסננים עושים שימוש משולב בפילטר ובמנורת UV. חשוב להקפיד לקנות בר וסנן באישור משרד הבריאות.
ככל שתקפידו על הוראות היצרן ועל ניקיון פתח מזיגת המים, אלה מים בטוחים לשתייה, אך שימו לב כי ברי המים עושים שימוש במי הברז ולכן גם פה, חשוב להיות ערניים להתרעות על זיהום נקודתי במים.
ברי המים לא מתגברים על זיהומים כאלו ובמקרה של הנחייה לא לצרוך מי ברז, יש להימנע גם מצריכתם. ברוב ברי המים ההגדרה הראשונית לא מביאה את המים הרותחים עד 100º מעלות ובכל מקרה, שימוש בפונקציית המים הרותחים שלהם, לא נחשב להרתחה.
כלומר, במקרה של זיהום מים או צורך בשימוש במים רתוחים מקוררים כמו לצורך הכנת תמ"ל לתינוקות או עבור קשישים וחולים, המים הרתוחים מבר המים לא מספיקים ויש להרתיחם בקומקום ביתי.
כדאי לבחור בר מים עם נעילת ילדים שלא מאפשרת לילדים להזרים מים רותחים בלחיצת כפתור ולמנוע כוויות קשות.
מים מינרליים
המים המינרלים בארץ נשאבים ברובם ממעיינות ברמת הגולן. הם נקראים מינרליים משום שהחברות המשווקות אותם מחויבות להימצאות מינרלים בכמות קבועה במים, מפקחות על הנושא ונבדקות.
3 צפייה בגלריה
המים המינרלים בארץ משווקים בבקבוקי פלסטיק שעלולים לשחרר כימיקלים למים
המים המינרלים בארץ משווקים בבקבוקי פלסטיק שעלולים לשחרר כימיקלים למים
המים המינרלים בארץ משווקים בבקבוקי פלסטיק שעלולים לשחרר כימיקלים למים
(צילום: shutterstock)
יש חברות המתחייבות על נוכחות מינרלים מסוימים כמו מגנזיום או סידן בכמות גבוהה יותר, מה שמאפשר בחירה במים שמכילים יותר ממינרלים שאתם יודעים שחסרים לכם.
בגזרת החסרונות, המים המינרלים בארץ משווקים בבקבוקי פלסטיק שעלולים לשחרר כימיקלים למים. המצב מחמיר כאשר בקבוקי המים עומדים בשמש הישראלית הקופחת ובזמן שאחרי הקנייה אתם עשויים לאחסן אותם כראוי, אין איך לדעת איך הבקבוקים טופלו עד אשר הגיעו אלינו.
כולנו מכירים היטב את המראה של ערמות שישיות מים בשמש הקופחת בתחנות הדלק. בקבוק מים מינרליים שנפתח, מוטב לפי עצת המומחים, שיסתיים 48 שעות מהרגע שנפתח ושתינו ממנו. מים עומדים מתחילים להזדהם.
שימו לב, כמו למוצרים אחרים, גם למים מינרלים יש תאריך תפוגה שמבטיח שלא תשתו מים שנשאבו לפני זמן רב מדי. מתי בפעם האחרונה בדקתם את תוקף בקבוק המים המינרלים שקניתם?
אוסמוזה הפוכה
מערכת ביתית, מעין ברז נוסף בבית המטהרת את מי השתייה. נחשבת לשיטת טיהור המים היעילה ביותר, אך גם היא לא חפה מחסרונות, ויש לה שתי בעיות עיקריות:
היא יקרה יחסית בהתקנה ראשונית, מה שלדברי בעלי המקצוע מתקזז בהמשך, והיא גם "יעילה מדי", מה שגורם לה לסנן את החיידקים והמזהמים יחד עם המינרלים החשובים - מה שהופך את מי השתייה לעניים במינרלים. יש שסוברים שכשמים אלו חוזרים למי הים שלנו, זה גם משפיע לרעה על האקולוגיה.
משום כך ישנה שיטה נוספת שלאחר סינון המים מחזירה מינרלים לנוזל השקוף.
אין מושלם. לכל שיטה יתרונות וחסרונות. אז מה נבחר ונעשה? נשתה.
כאמור, החלק החשוב הוא לזכור לשתות ולהבין שהימנעות משתיית מים מספקת תהווה נזק גדול יותר לגוף משתיית מים מסוג זה או אחר ובלבד שאינם מזוהמים.
אורטל ברובין-חן, רכזת תחום נטורופתיה בכללית רפואה משלימה