בתוך תא חשוך ואטום מרעש יושב גבר צעיר עם אוזניות, ומדבר בהתרגשות בשיחת זום. מולו על המסך יושב נציג של בית חולים בארץ. זה ראיון עבודה לכל דבר, אבל הוא מתרחש בבית מלון בלוס אנג'לס, כחלק מכנס "מדקס" של אירגון "נפש בנפש". הרופא הצעיר הזה, עומד לעלות לארץ, יחד עם משפחתו, וכשהוא יגיע לכאן – כבר יהיה לו רישיון וגם מקום עבודה שימתין לו. ובימים אלה של מחסור ברופאים בישראל, זו בשורה אדירה.
6 צפייה בגלריה
תאי הזום לרופאים
תאי הזום לרופאים
תאי הזום לרופאים
(צילום: גיא בניוביץ')

הורידו תעודות מהקיר


לא הרבה ישראלים מכירים את השם של הארגון הזה, "נפש בנפש" בעיקר כי העבודה שלו היא מול יהודים בצפון אמריקה. אז תקשיבו לנתון המדהים הבא: מאז הוקם לפני 22 שנה, הוא אחראי לעלייה של יותר מ-85 אלף יהודים לארץ. כמו עיר שלמה בישראל, שנוספה בזכות הפעילות של אנשיו ברחבי אמריקה.
ועכשיו, בכנס בלוס אנג'לס, המטרה היא לא רק להביא עולים – אלא להעלות בעיקר רופאים. ואכן, לדוכני הכנס צועדים יותר ממאה רופאות ורופאים, רבים מהם אוחזים בידיהם דיפלומות ותעודות ממוסגרות שהורדו ממש מהקירות, כדי לספק את ההוכחות הנדרשות לרזומה שלהם.

6 צפייה בגלריה
אולם הכנס בלוס אנג'לס
אולם הכנס בלוס אנג'לס
אולם הכנס בלוס אנג'לס
(צילום: גיא בניוביץ')

ה-MedEx הוא חלק מתוכנית לאומית רחבה שמובילים משרד העלייה והקליטה, משרד הבריאות וארגון "נפש בנפש", בשיתוף הסוכנות היהודית, משרד הנגב, הגליל והחוסן הלאומי, קרן מרקוס, קרן גוטסמן והפדרציות היהודיות של צפון אמריקה. כששואלים את זאב גרשינסקי, סמנכ"ל 'נפש בנפש', מה הארגון שלו בעצם עושה, הוא משיב: "אנחנו חברת השיווק של מדינת ישראל, היא המוצר שאנחנו משווקים".
הסיפור של 'נפש בנפש' מתחיל בשני אנשים - הרב יהושע פס ואיש העסקים טוני גלברט, שנתקלו לפני יותר מ־20 שנה בנתון לפיו כמחצית מהעולים מארה"ב חוזרים לאמריקה אחרי 3 שנים והחליטו לעשות מעשה, עם המטרה המוצהרת – להפוך את העלייה לישראל לסיפור הצלחה.
מיהו העולה האמריקאי ב-2024?
גרשינסקי: "הגיל הממוצע שלו הוא 34, ומאז תחילת המלחמה אנחנו רואים יותר משפחות שרוצות לעלות יחד עם הילדים מאשר רווקים. התחושה היא שאנשים אומרים לעצמם – אני רוצה לגדל את הילדים שלי בישראל.
"אנחנו שואלים אותם - למה עכשיו החלטת לעלות? רק 5% אומרים אנטישמיות, הרוב המכריע אומרים 'ציונות'. המילה המאפיינת את הפרופיל של העולה אחרי המלחמה היא סולידריות. המימוש הציוני שלי לא יכול להיות רק לשלוח כסף וללכת למשלחות, הוא חייב להיות במעשה. מאז תחילת המלחמה ראינו עלייה בביקושים של בין 50 ל-110 אחוז. בהשוואה לשנים קודמות".
מה מרגש אותך?
"אני בכל יום שומע את הסיפור המרגש הציוני, כל יום הוא כזה עבורי, גם אחרי 17 שנה בארגון".

6 צפייה בגלריה
נפגשים עם הרופאים העולים
נפגשים עם הרופאים העולים
נפגשים עם הרופאים העולים
(צילום: יונה לייט)

הבית הבטוח שלנו


ואתם יכולים לשפוט לבד, לפני היהודים שפגשנו בכנס "מדקס" בלוס אנג'לס השבוע. קרלוס זריהן הצעיר והחייכן הוא רופא מפנמה סיטי, שטס כל הדרך ללוס אנג'לס כדי להתחיל את תהליך העלייה. "גדלתי כל חיי בפנמה", הוא מספר, "עזבתי רק כדי לעלות לישראל ולשרת כחייל בודד בגולני. אחרי השירות חזרתי לפנמה ללמוד רפואה ולעשות התמחות, ועכשיו אני חוזר הביתה".

6 צפייה בגלריה
קרלוס זריהן
קרלוס זריהן
קרלוס זריהן
(צילום: שחר עזרן)

הביתה זה ישראל, לא פנמה?
"פנמה היא גם ביתי, אבל ישראל היא המקום הבטוח שלנו היהודים, הבית השני שלי".
למרות כל מה שקרה ב-7 באוקטובר ואחריו?
"אני זוכר היטב את תחושת חוסר האונים. הייתי במשמרת בבית החולים בפנמה והתחלתי לראות צילומים וסרטונים משדרות ועוטף עזה, יש לי משפחה וחברים שם. כל מה שרציתי זה להגיע ולעזור, אבל לא יכולתי. עכשיו זה יקרה".
נועה סטרלינג ובעלה גארט ממתינים בסבלנות ליד העמדות כדי למלא את פרטיהם מול משרד הבריאות ולהתחיל את התהליך. שניהם רופאים, בשיא הקריירה המקצועית שלהם, גרים בסאן דייגו הסמוכה עם 3 ילדיהם סלסט, אוליבר והדסון. נועה, שהיא רופאה גניקולוגית שיש לה חברה משלה, היא גם משפיענית רשת עם 280 אלף עוקבים באינסטגרם. היא מספרת שלא נולדה יהודיה, ולמרות רצונו העז של בעלה היהודי לעלות, חשבה במשך שנים שהיא "לא מוכנה לעבור למידל איסט", עם המלחמות והכל.
אלא שאז החליטה לעבור תהליך גיור, ומשהו השתנה: "שנתיים למדתי יהדות, ואני זוכרת בדיוק את הרגע שבו זה קרה. חזרתי מהמקווה ערב פסח לפני 3 שנים ואמרתי לו זהו זה, אנחנו צריכים לעשות עלייה".

6 צפייה בגלריה
נועה וגארט סטרלינג
נועה וגארט סטרלינג
נועה וגארט סטרלינג
(צילום: שחר עזרן)

הגורם העיקרי שהשפיע היה הצורך לחיות במעטפת יהודית. נועה מתלוצצת שבשבת הם תמיד לבד כי אין בתי כנסת סמוכים בעיר. אנחנו שואלים על העלייה בתקריות אנטישמיות בארצות הברית, והיא אומרת: "הילדים שלנו הולכים לבית ספר יהודי, והאנטישמיות לא משפיעה על החיים שלנו, אבל לדעתנו היא תלך ותחמיר, המצב מבחינה זו לא ישתפר".
וההחלטה שלכם נשארה זהה למרות אירועי 7 באוקטובר והמלחמה?
"זה רק גרם לנו לרצות לבוא יותר. מה שהשאיר אותנו פה זה רק הילדים שהיו עוד קטנים. המלחמה רק חיזקה את ההחלטה שלנו, למרות שלפעמים אנחנו מתלוצצים – מה אנחנו נעשה במזרח התיכון עם כל ה'שכנים' מסביב שרוצים להרוג אותנו. אבל הלוואי שיהיה לנו עתיד של שלום, בעיקר לילדים שלנו. אולי זה יקרה".

מסלול מהיר לעלייה


בישראל הרשמית זיהו בשנים האחרונות את המחסור ברופאים, ובמשרד העלייה והקליטה הקימו מינהלת מיוחדת לנושא. בראשה עומדת ד"ר אפרת אפללו, שמספרת: "החוסר ברופאים קיים כבר הרבה שנים, אבל מאז 7 באוקטובר הוא רק הלך והעמיק. לצערי גם כי יש עזיבה של רופאים. בקופות החולים יש מחסור עצום ברופאים, בעיקר בפריפריה. הרעיון הוא לייצר מסלול מהיר שנותן מענה לכל המעטפת לרופא – מענקים אישיים, רישוי, תמיכה משפחתית וקהילתית וגם סיוע בביורוקרטיה".

6 צפייה בגלריה
ד"ר אפרת אפללו
ד"ר אפרת אפללו
ד"ר אפרת אפללו
(צילום: מתי קרימרמן)

מה את שומעת מהרופאים כאן?
"הכנס הזה גרם לרבים מהם לבוא ולשמוע. אולי הם לא יעלו מחר בבוקר, אבל אתה נוטע בהם את הגרעין הראשוני. יש סיכוי שהם יתחילו את התהליך ואת הפירות נראה מאוחר יותר, עוד שנה או שנתיים כשהם יעלו".

קראו גם:

ד"ר אפללו מספרת כי בין המתעניינים היו גם ישראלים שירדו מהארץ לפני הרבה שנים, "והם פתאום מרגישים שהם במקום הלא נכון". מי שאחראית לטפל בישראלים היא דנה מרטין, מנהלת 'הבית הישראלי' בלוס אנג'לס, שנמצא תחת משרד העלייה והקליטה שתפקידה לעזור לתושבים חוזרים.
"בחודשיים אחרי ה-7 באוקטובר היה פיצוץ של פונים", היא מספרת, "היתה תחושה של אשמה גדולה אצל רבים מהם, לשבת בגולה ולראות מה שקורה בארץ. היתה התגייסות גדולה בקהילה, אבל רבים מהם פשוט עלו על מטוס והגיעו לארץ".

* הכותב היה אורח ארגון "נפש בנפש" בכנס מדקס