"הסיפורים מאפשרים לי להשמיע את קולם של אנשים שנבצר מהם להשמיע את קולם בעצמם". הסופר הכפר סבאי המוערך ד"ר גרמאו מנגיסטו, יוצא אתיופיה שיצירותיו נכללות בתוכניות לימודים לספרות במערכת החינוך, מוציא ספר ביכורים, "בשדות הסרפדים של הגלות", שכבר מעורר עניין בארץ ובחו"ל. "המטרה העליונה שלי היא שישראלים רבים ככל האפשר ייחשפו לסיפור המסע ההירואי של יהדות אתיופיה, המסופר מזווית ספרותית בפעם הראשונה בהיקף מלא", הוא אומר.
3 צפייה בגלריה
ד"ר מנגיסטו. "הסיפור חשוב"
ד"ר מנגיסטו. "הסיפור חשוב"
ד"ר מנגיסטו. "הסיפור חשוב"
(צילום: צביקה טישלר)

איך משתלבים?

ד"ר מנגיסטו (47), נשוי ואב לבת, מספר על האפליה, הגעגועים והניסיונות להשתלב בחברה הישראלית. הוא עלה ארצה עם בני משפחתו בשנת 1991 ולא ישכח לעולם את המפגש הראשון שלו עם ישראל, לאחר העלייה מאתיופיה. "מיד כשהגענו נשלחנו לעכו, למרכז הקליטה. פגשנו שם מתנדבת, נדמה לי שהיא הייתה בת שירות לאומי, שקודם כל הראתה לנו איך מסדרים את המיטה. היא כנראה חשבה שאנחנו ממש לא יודעים שום דבר, כי תוך כדי שהיא הראתה לנו איך מסדרים את המיטה, היא גם נכנסה למיטה ושכבה", הוא צוחק. "אתה מבין? היא הדגימה לנו איך ישנים".

3 צפייה בגלריה
כיסופים לאתיופיה
כיסופים לאתיופיה
כיסופים לאתיופיה
(צילום: גדעון אגזה)

על הגזענות הקיימת בחברה הישראלית מרבה ד"ר מנגיסטו לחקור, לכתוב ולהרצות: "היא נוכחת כמעט בכל מקום: במוסדות חינוך, בשכונות מגורים, בצבא, במגרשי כדורגל, במקומות עבודה, במועדוני בילוי וביתר המקומות. לא רק עצם קיומה של הגזענות מדאיג, אלא מחרידה במיוחד העובדה שהחברה הישראלית, ובראשה התקשורת, מכחישה את קיומה ומסרבת להביט בה נכוחה. חמור מכך, במקרים נדירים שבהם מעיזים לקרוא לתופעה בשמה, דוחקים אותה לשוליים ומציגים אותה כבעיה עדתית ולא כבעיה כלל חברתית. הגזענות לא תיעלם מעצמה אלא אם נטפל בה בנחישות ובנחרצות, מוקדם ככל האפשר. לא נדרש הרבה מאיתנו כדי לבער את הגזענות מקרבנו: די בכך שנקרא בקול רם בשם המחלה ונשלב ידיים כדי ללחום בה מלחמת חורמה".

נשמר במגירה

הרזומה של ד"ר מנגיסטו בעולם הספרות הישראלי מרשים בכל קנה מידה, ומפתיע שרק כעת הוא מוציא לאור ספר ראשון. "מאז שאני זוכר את עצמי אהבתי ואני אוהב לכתוב", הוא מסביר, "בבתי הספר באתיופיה ובישראל, המורות שלי לספרות נהגו להקריא את הסיפורים שלי בפני הכיתה בהתלהבות גדולה והטיפו לשאר התלמידים לכתוב באיכות דומה לזו שלי. אני אוהב לכתוב כי הסיפורים מאפשרים לי לברוא עולם מלא הוד והדר, או להשמיע את קולם של אנשים, שנבצר מהם להשמיע את קולם בעצמם מחמת גבולות השפה והתרבות.

3 צפייה בגלריה
ד"ר מנגיסטו. מסע הירואי
ד"ר מנגיסטו. מסע הירואי
ד"ר מנגיסטו. מסע הירואי
(צילום: פרטי)

"הספר 'שדות הסרפדים של גלות' מקיף ומושקע במיוחד. בשלב ראשון אני מעוניין להוציא אותו בעברית ולהנגיש אותו לקהל ישראלי, ולאחר מכן הוא יתורגם לאנגלית. אני מאמין כי הסיפור חשוב ורב ערך, וצריך להגיע ליותר קהלים. המטרה העליונה שלי היא שישראלים רבים ככל האפשר ייחשפו לסיפור המסע ההירואי של יהדות אתיופיה, המסופר מזווית ספרותית בפעם הראשונה בהיקף מלא".
על מה הספר מדבר?
"במשך קרוב לעשור עסקתי בכתיבה עיתונאית. מתוקף תפקידי זה ריאיינתי מאות מנהיגים רוחניים, אסירי ציון, פעילים חברתיים ואזרחים מן השורה בקרב קהילת יהודי אתיופיה. הפעלתי כתבים וצלמים, שראיינו וצילמו דמויות מרכזיות בקהילה, שעשו את מסע הכיסופים מאתיופיה לירושלים. מתוך מאות ראיונות מוקלטים וכתובים, זיקקתי סיפורים מרכזיים, שיש להם חשיבות רבה. בהשראת הסיפורים האלה כתבתי את הספר במשך חמש שנים תמימות.
"הקוראים זוכים להתבונן בטלטלה רגשית, שאותה עוברים העולים בהגיעם לירושלים. מצד אחד הם שרויים באופוריה נוכח מימוש החלום הגדול, מצד אחר דואבים מגילוי חורבן הבית. הטלטלה הזו תשאב כל מי שיקרא בספר לתוך מערבולת רגשית ותהפוך אתכם ממשקיפים בסיפור למעורבים בו".
מתי יוצא הספר לאור?
"בשעה טובה לאחר עמל רב, כתיבת הספר הושלמה, כתב היד המלא שוכב במגירה, ומשתוקק לצאת לראות אור. בכוונתי לתת ביטוי חזותי לאירועים הגדולים המתרחשים בסיפור באמצעות איורים מקצועיים. לפיכך נדרשת הוצאה כספית גדולה יותר מהמקובל להפקת הספר. לכן, פתחתי בקמפיין מימון המונים (לחצו כאן), שיאפשר לציבור לתמוך במימון הוצאתו לאור של הספר ולהפוך לשותף במימוש החלום שלי ולסיפור סיפורה המפעים של קהילה נפלאה. מיד עם גיוס הכסף המיוחל, תהליך ההפקה של הספר יתחיל. אני מעריך שתוך שנה או קצת יותר הוא יראה אור".