כל כמה שנים מגיח/ה נער/ה בעיר, שניכר שהראש שלהם עובד קצת יותר מהר משל שאר החבר'ה. הפעם מדובר באיל וולך, תלמיד כיתה י"ב בתיכון מוסינזון בהוד השרון, שבגיל 16 כבר אוחז בתואר ראשון במתמטיקה ופיזיקה מאוניברסיטת בר אילן.
בסוף השנה שעברה נבחר וולך, שבינתיים כבר נמצא בדרכו לתוארו השני, לייצג את ישראל בנבחרת הישראלית שהשתתפה באולימפיאדת הפיזיקה האסייתית שהתקיימה בווייטנאם. הוא זכה אז "רק" במקום השלישי – מדליית ארד. עם זאת, בחודש יולי האחרון הוא כבר שידרג את מעמדו כשניצח באולימפיאדה הבינלאומית לפיזיקה שהתקיימה בפורטוגל וגרף מדליית זהב. ההישג הזה מבחינתו, הוא רק ההתחלה.
בסוף חודש דצמבר תתקיים התחרות הלאומית בכימיה לתלמידי תיכון, "הכימיאדה" שיוזמת כבר 12 שנה הפקולטה לכימיה בטכניון. מדובר בשלב מקדים לפני השתתפות באולימפיאדת הכימיה הבינלאומית. נבחרת הכימיה מלווה ומאומנת על ידי הפקולטה. רק 30 תלמידים מכל תלמידי הארץ הגיעו לגמר התחרות ואיל בניהם.
"מאז ומתמיד אהבתי מתמטיקה, זה תחום שתמיד סקרן אותי" מספר וולך. "השתתפתי בתכנית לבגרות מוקדמת באוניברסיטת בר אילן ועשיתי בגרות במתמטיקה 5 יחידות עוד כשהייתי בן 12. אז המשכתי לשלב הבא שזה לעשות תואר. בחרתי לעשות תואר במתמטיקה ובפיזיקה יחד. קיבלתי תמיכה מלאה כדי שאוכל לשלב את לימודי התיכון יחד עם לימודי התואר ובמהלך הלימודים התחברתי מאוד לתחום הפיזיקה. זה מאוד מעניין אותי ולהשתתף באולימפיאדות היה מבחינתי ממש כיף. נהניתי מכל רגע, נהניתי מהתרגילים המאתגרים, זה משהו שאני אוהב לעשות".
ואיך הגעת לתחום הכימיה?
"אני מרחיב כימיה לרמת 5 יחידות בתיכון מוסינזון. בשלב הראשון של הכימיאדה, מאתרים בין כל תלמידי התיכונים באמצעות מבחנים. מסננים את הטובים יותר ואז, בשלב השני, עושים מבחנים נוספים במעבדות הטכניון ומי שעובר את השלב השלישי, מגיע לגמר הכימיאדה הארצית. אני ועוד 30 תלמידי י"א ו-י"ב בארץ משתתפים בגמר הכימיאדה. הזוכים משתתפים באולימפיאדת הכימיה הבינלאומית".
וזה היעד הבא שלך?
"עוד לא החלטתי, האמת. אני אצטרך להחליט אם להתמקד השנה בכימיה או בפיזיקה או לשלב בניהם. אני עדיין באמצע הלימודים האקדמאיים שלי ולכן עוד לא החלטתי. אנשים רבים שואלים אותי מה היעד הבא שאכבוש ואם אני רוצה לעשות דוקטורט. המטרה לי כרגע זה לעשות דברים שאני נהנה מהם וכמה שיותר".
ומבחינת התחרויות?
"אמנם כבר קיבלתי מדליה באולימפיאדת הפיזיקה, אבל זה רק בונוס. התהליך עצמו היה ההנאה העיקרית. בני הנוער מהעולם שפגשתי, האתגר של התחרות, הכל נורא מספק וכיף. אני נהנה מהתואר השני ולכן אני פשוט מאוד נהנה מהדרך.
"בינתיים אני צריך לסיים גם את הלימודים של כיתה י"ב בתיכון ולמרות שלא נשאר לי הרבה בגרויות, עדיין אני משלב הרבה דברים ביחד שזה לא פשוט. לא הייתי יכול לעשות את זה בלי עזרה מההורים, אני מקבל מהם המון חום ואהבה והמון עזרה. כשזכיתי במדליה זהב באולימפיאדת הפיזיקה היה זה גם יום ההולדת שלי. זכיתי לקבל המון ברכות, כמות בלתי נתפסת. זה מחמם את הלב להרגיש שמאוד מעריכים אותי ונותן כוח להמשיך הלאה".