"כשגרתי בתל אביב בחורף של 2004 ירדתי לרחוב בו התגוררתי ואני רואה פראמדיקים מפנים גופה של הומלס. שאלתי אותם, 'ממה הוא מת? מה קרה?' אמרו לי 'מת מקור'. אמרתי לעצמו וואו, זה באמת קורה". ככה יזם ליאור לוי, בן 44 מהוד השרון לפני 12 שנה את "פסטיבל בסוודר" שהשנה לראשונה יתקיים בעיר מגוריו הוד השרון.
קראו גם >>>>
"פסטיבל בסוודר" הוא אירוע איסוף בגדים מוזיקלי שכל המשתתפים בו עושים זאת בהתנדבות מלאה ומרוחב לבם. עלות הכניסה לפסטיבל היא תרומה של סוודר (או כל ביגוד חם אחר). הבגדים הנאספים באירוע, המשותף גם לעמותת "פתחון פה", יחולקו לחסרי הבית ומבקשי המקלט באזור השרון וברחבי הארץ. "הבגדים שהקהל תורם יעזרו להרבה אנשים להרגיש קצת יותר אנושיים ומלאי חמלה ובכך ייקחו חלק בסיוע לאנשים שאין להם בית חם", אומר השבוע ליאור.
באירוע, שכאמור ייערך לראשונה בהוד השרון ביום רביעי (12/1/2022) בבר השכונתי, "בא בי בר" בעיר, יופיעו בהתנדבות סי היימן, סגול 59 וגו'ני שועלי. כאמור, הכניסה לפסטיבל מותנית במגבלות התו הירוק וכמובן בתרומת סוודר או ביגוד חם אחר. "מטרתו של האירוע היא אחת לחמם את חסרי הבית ומבקשי המקלט בחורף", מסביר ליאור לוי, "היו בשנים האחרונות עשרות דרי רחוב בישראל שנפטרו מהקור, חלקם מהיפותרמיה. ומה אנחנו עשינו בנדון? ברזולציה הכי אנושית ופשוטה?
"אנחנו די חוששים מהקורונה, בגלל זה הפסטיבל לא התקיים בשנתיים האחרונות בתל אביב, והשנה החלטנו, שנקיים אותו לרווחת ההומלסים דווקא בהוד השרון, עיר מגוריי. זה צריך להיות בנפשו של כל אחד, ודרך הפסטיבל הזה אנחנו מעניקים לכולם את האפשרות לנקות איכשהו את המצפון. אנחנו למעשה בקיום הפסיטבל לא מצביעים על מי לא עושה מספיק, אנחנו לוקחים על עצמנו את האחריות – האזרחים, השכנים. מורידים לרמה של השכונה. אתה רואה הומלס ברחוב? אתה צריך לצאת מהמקום של האשמה ולהתחבר מהמקום האנושי, בנאדם שקר לו ברחוב – תוריד לו כוס תה, סוודר. בטח שזה כל כך הרבה".
וסוודר זה מה שיפתור את הבעיה?
"זה לא עוצר את הדימום, לא פותר את הבעיה, זה פלסתר. אבל זה מעלה את המודעות. אחותי סיפרה לי שהאחיינית שלי סביב שולחן ארוחת ערב שאלה למה הומלסים לא הולכים לעבוד, והיא הסבירה לה שלפעמים הם אנשים חולים. הסוודר זה סמל, אבל זה עמוק יותר. אנשים שמגיעים לפסטיבל מסתכלים על חסרי בית אחרת".
"חשוב לי מאוד לציין שכל המשתתפים עושים זאת בהתנדבות", אומר ליאור, "כולם כולל כולם, החל מהאמנים, המתנדבים (שמסדרים וממיינים את הבגדים), אנשי ההפקה הטכנית. מעורבות הדדית היא המסד לבניית חברה מתוקנת".