שמת לב שאת מדברת על האופנוע שלך כאילו הוא בן זוג?
"בטח, אופנוע הוא הדבר הכי אמין, הכי אהוב והכי קרוב שיש".
שיר קטנר מכפר סבא, אשת חינוך בלתי פורמאלי שעובדת עם ילדים בעלי צרכים מיוחדים ואופנוענית ("הארד קור"), תשתתף בשבת הקרובה יחד עם מאות רוכבי אופנועים ("גברים בעיקר") באירוע המוטורי הגדול בישראל שיתקיים בעמק חפר.
"מאז שאני זוכרת את עצמי הייתי סוג של מרדנית", אומרת שיר, "אני בת להורים אקדמאים, אימי היא אשת חינוך, אבי עוסק ברפואה. אגב, פולניה אצלנו זה לא רק עדה אלא מהות. ההורים שלי חשבו, ואני מאמינה שעדיין חושבים, שמסלול חיי צריך להיות הרחק מאוד ממסלול מוטורי, נקרא לזה.
קראו גם:
"אני יכולה להבין אותם, אצלנו במשפחה (יש לי אחות גדולה ואח קטן) כולם הולכים בתלם. ואני, מקטנות, לא הסתדרתי עם הקונספט של המוסד שנקרא בית ספר. כל חודש מגיעה עם קעקוע חדש, גלאח על כל הראש, התקף לב הם היו מקבלים כל שבוע, בקיצור, מרדנית".
קשה לגדול ככה, אני מניח.
"נכון, גם לי וגם להם, ברור. כל הזמן אני במקום של להתנצל על מה שאני בפני המשפחה שלי, וכל הזמן מנסה להסביר כל מהלך שלי וזה לא פשוט. ברור שהיום החיכוכים הם במינון הרבה יותר נמוך, אבל זה רק בגלל שהם התרגלו, לא בגלל שהם מסכימים למה שאני, הם עדיין חושבים שאני בתקופת ההתבגרות".
למרות המראה הייחודי, החיכוכים במשפחה והיחסים הבלתי פתורים עם בית הספר בנערותה, קטנר היא סטודנטית לתואר בחינוך בלתי פורמלי, עובדת בבית 'איזי שפירא עם ילדים עם מוגבלות', רכזת צהרון תומך שילוב ורכזת קבוצת מנהיגות נוער עם מוגבלויות:
"זה מטעה אה, אז זהו שזה מה שניסיתי להסביר כל הזמן, לאדם שיש לו קעקועים, ולבחורה שאוהבת לרכוב על אופנוע, יכולים להיות ערכים ויכולות פדגוגיות מעולות. רק שאנחנו שבויים בסטיגמות, ואין הרבה מה לעשות עם זה אלא להמשיך ולעשות מה שאנחנו מרגישים איתו בנוח. בקיצור, אני לא צריכה לקבל ציונים מאף אחד על הערכיות שלי".
ובכל זאת, זה לא מרתיע את המעסיקים?
"בהתחלה כן, באופן טבעי, אבל מהר מאוד מכירים אותי ומבינים אילו יכולות יש לי, וכמה אני מחוברת בכלל לילדים הללו, ובכלל לחינוך הבלתי פורמלי. למעשה, אני סוגרת מעגל. אני חושבת שהגעתי לתחום החינוך בכלל, למרות שזה היה רחוק ממני, דווקא מהמקום שאף אחד לא יצטרך לחוות את מה שאני חוויתי בנערותי. להראות שחינוך יכול להיות גם אחר, לנערים ולנערות שבנויים אחרת, ולא חייבים להחריג אותם מהמסגרות כי הם לא הולכים בתלם".
"הקיצוניות", כפי שקטנר מגדירה את דרכה בנערותה, לא באה בחלל ריק. עניין המגדר, ובייחוד "העולם הגברי פטריאכלי שעדיין שולט בשיח ובהתנהגות אצלנו", לא משאיר אותה שלווה, לא בקריירה ובטח לא בתחביב שממלא את עולמה כבר שבע שנים - רכיבת אופנועים.
"מאז שאני זוכרת את עצמי אהבתי אופנועים, אצלנו מתחת לבית היה מישהו עם אופנוע נינג'ה ירוק כזה, וכל פעם שהייתי חוזרת מבית הספר הייתי מחכה כמה דקות לראות אם הוא יגיע, עומדת שם וממתינה, הוא לא הגיע אף פעם. זה תמיד היה החלום שלי. אבל הרגע שבו החלטתי שאני רוצה אופנוע משלי היה בגלל עניין מגדרי, או יחס מזלזל.
"היינו רוכבים למסעות ברחבי הארץ עם אופנועים, גם אני וגם בן זוגי, אנדי. ואתה יודע איך זה יש רוכב + אחת. הגבר מוביל. באחת הפעמים אמרתי נמאס לי להיות ה-'פלוס אחת הזו' ואני מתכוונת להוציא רישיון. די זלזלו בי. תוך שבוע הוצאתי תיאוריה במכה ראשונה, ואחר כך רישיון עד 500 סמ"ק.
"באותו יום שהוצאתי את התיאוריה קניתי לי מתנה קסדה, וביום שהוצאתי את הרישיון קניתי אופנוע מצ'וקמק ישן CV 250 סמ"ק שבגללו הפכתי למוסכניקית, מרוב שהייתי צריכה לתקן אותו. היה לנו יחסי אהבה שנאה, מצד אחד הוא הראשון שלי, מצד שני הוא עשה לי הרבה צרות ומצד שלישי אם יש משהו שלימד אותי על המכניקה של עולם האופנועים זה האופנוע ההוא".
היום יש לך "חבר חדש".
"כן, פה יש הרבה אהבה בינתיים. קניתי CMX 500 REBEL של הונדה לפני שלוש שנים, ואני די מאוהבת בו. הוא הכי אמין שיש, הבן זוג הכי טוב שיש, ואנדי, בן זוגי המקסים, האמן לי שלא מקנא, כי גם האופנוע שלו הוא למעשה זוגתו".
ואיך מתייחסים אלייך האופנוענים?
"לצערי יש את הפטריאכליות. אם יש משהו שמטריף אותי זה שאומרים לי אחרי איזה 'טרק' שאני 'נוסעת ממש מצוין' הם חושבים שזה ממש מחמאה אבל היא מקפלת בתוכה אפליה מובנית. כי לגבר לא אומרים שהוא 'נוסע יפה'.
"הורג אותי שחושבים שכל מה שאישה יודעת באופנועים זה הצבע שלהם, אז לו האמן לי שאני כבר מומחית בקירור אוויר, ובכל המכניקה הכי כבדה, אבל זה לא ימנע מהם לתת עצות אם האופנוע נתקע: 'תבדקי אם יש דלק', כאילו, באמת אמרתם את זה עכשיו? מצד שני, יש בעובדה שאני בחורה גם קצת פלוסים".
כמו?
"יחס מגניב כלפיי, בירות בחינם וים בחורים שמגלים עניין".
נהיה פולנים לרגע?
"רגילה לזה".
מה עם חתונה, את ואנדי נניח. לא הגיע הזמן?
"לא, לא. הכסף שיש לנו מספיק לעוד קעקועים ולכלב שלי. ואולי להגשמת החלום שלנו לעשות מסע באירופה ובארצות הברית על אופנוע, בטח על אופנוע".
אירוע הרוכבים הגדול ביותר
לאחר שנת קורונה וסגרים, אירוע הרוכבים הגדול ביותר מסוגו בישראל חוזר: ביום שבת ה-29.05.21, ייערך ההפנינג המסורתי בעמק חפר בו תיערך תחרות האופנוע היפה ביותר ב-3 קטגוריות: קסטום, אספנות וקפה רייסר לצד תצוגת אופנועים, הופעות חיות, מתחמי אוכל ובירה, סדנאות שיפורים ודיטיילינג, אמני קעקועים ודוכני מכירה של יזמים מקומיים ומותגים בינלאומיים .
מדובר בהפנינג רוכבים המתקיים משנת 2017 פעמיים בשנה ומקבץ אליו אלפי אנשים חברי מועדוני רכיבה, ביניהם מועדון רוכבי הארלי דוידסון, מועדון הוספה, קפה רייסר ורוכבי אופנועים, אספנים ועוד.
האירוע יתקיים בין השעות: 10:00-15:00 בפארק תעשיות עמק חפר.