"אני קמה ב־06:30 ואין לי רגע דל"
ארינה סקיטר (17) כיתה י"ב שחקנית מכבי מוסינזון הוד השרון בכדורעף
היכן לומדת? כפר הנוער מוסינזון בהוד השרון.
למה דווקא הענף הזה? "זה ענף קבוצתי שדורש מאמץ רב מכל שחקנית. הוא קשה פיזית ומצריך עבודה קשה ויכולות נוספות כמו קואורדינציה ויכולת תזמון. יחד עם זאת, יש בכדורעף רוח ספורטיבית מיוחדת שמחברת אנשים וגם מלמדת המון על עצמך".
הישגים ספורטיביים מרכזיים: שתי אליפויות הארץ, לנוער (עד גיל 19) ולנערות (עד גיל 16), הוכתרה לשחקנית מצטיינת בשני משחקי הגמר בעונת 2020/21 ולשחקנית המצטיינת של העונה האחרונה. מקום שמיני באליפות העולם לתיכונים שהתקיימה השנה בברזיל.
למה הגעת ללמוד בכפר הנוער? "רציתי להתפתח ברמה האישית ולצאת מהמקום הנוח, להכיר אנשים ועולם אחר, וכמובן לפתח את הפוטנציאל הספורטיבי שלי בתחום הכדורעף בקבוצה בעלת תנאים טובים יותר".
מה היתרונות ללמוד כספורטאית במסגרת חינוך פנימייתית על פני בית ספר רגיל? "חדר האוכל בכפר עוזר לי לשמור על התזונה כספורטאית ומספק את הצרכים שלי כטבעונית, וזו רק דוגמה אחת. כל מה שאני זקוקה לו כתלמידה וכספורטאית נמצא במקום אחד, שדואג לספק את כל הצרכים שלי וגם לעזור לי להתמודד עם בעיות שונות שנובעות מהלו"ז העמוס. אם משחקים ואימונים נופלים על זמן לימודים או פעילות פנימייה, הצוות דואג לי לתגבורים ונותן מענה לכל בעיה".
איך נראה סדר היום שלך? "אני קמה ב־06:30 ומאז אין לי רגע דל. פותחת את היום בפגישת בוקר בפנימייה, אחר כך ארוחת בוקר, שעתיים של אימון ומשם לבית הספר עד 15:00, כשבאמצע הפסקה לארוחת צהריים בחדר האוכל. חשוב לי להשקיע בלימודים ואני עושה חמש יחידות במתמטיקה, אנגלית, ביולוגיה וספורט. אחרי בית הספר יש זמן אישי למנוחה או לשיעורי בית, עבודות ומבחנים. בשעה 17:00 אימון נוסף עד 19:00, ולאחר מכן משלימה משימות לימודיות נוספות ומשתתפת בפעילות חינוכית בפנימייה. בשעה 23:00 כיבוי אורות ואני נרדמת מיד".
מה השאיפה שלך? "לקטוף עוד תארים ואליפויות בשנה האחרונה שלי בכפר, ולעזור לתלמידות צעירות בקבוצה להשתלב ולהכיר את התיכון והמועדון".
"להגיע כמה שיותר רחוק"
נועם הנקין (16) כיתה י"א משחק בקבוצת הנוער של הפועל ת"א בכדורסל
היכן לומד? הכפר הירוק.
מאמנים: ערן גמזו וגיל סלטר.
למה דווקא הענף הזה? "מגיל קטן התעניינתי בספורט והתנסיתי בענפים שונים, עד שבסופו של דבר הגעתי לכדורסל והתחברתי למשחק".
הישגים ספורטיביים מרכזיים: "הגענו בעונה שעברה לרבע גמר גביע המדינה והפלייאוף לנערים א'".
למה הגעת ללמוד בכפר הנוער? "אני במקור מגדרה ושיחקתי בקבוצת הנערים של הפועל ת"א. אחרי שנה של נסיעות קשות ולו"ז צפוף ביותר, הגעתי להחלטה לעבור לכפר הנוער כדי לקבל מעטפת מלאה של כל נושא הכדורסל".
מה היתרונות ללמוד כספורטאי במסגרת חינוך פנימייתית על פני בית ספר רגיל? "גם עם המעמד המיוחד של ספורטאי, הצוות החינוכי לא מוותר לנו על הלימודים. נותנים לנו את כל התמיכה והעזרה שאנחנו צריכים בלימודים וגם מעבר. אם זה שיעורים פרטיים מחוץ לשעות הלימודים, סיוע בהגשת עבודות, ותמיכה מצד אם הבית והמדריך בכל דבר שצריך. בית הספר, מתקני הספורט וכל השירותים החשובים נמצאים בתוך הכפר וזה חיסכון בזמן שמופנה נטו לאימונים".
איך נראה סדר היום שלך? השכמה בשעה 06:30 ופעמיים בשבוע קם ב־05:00 לאימון בוקר. לאחר מכן ארוחת בוקר ולימודים ומשם לאימון נוסף, ארוחת צהריים וזמן למנוחה וללמידה, מבחנים ושיעורי בית. ב־18:00 ארוחת ערב ואימון נוסף, שלאחריהם אני משלים משימות לימודיות אם צריך. בסוף היום קצת צחוקים עם החברים לפני השינה וכיבוי אורות בשעה 22:30".
מה השאיפה שלך? "למצות את הפוטנציאל שלי בכדורסל ולהגיע כמה שיותר רחוק בתחום".
"רוצה להשתלב בקבוצת הבוגרים"
אורי לין (16) כיתה י"א משחק בקבוצת הנוער של הפועל תל אביב בכדורסל
היכן לומד? הכפר הירוק, רמת השרון.
למה דווקא הענף הזה? כשהייתי קטן הוריי שלחו אותי לקלינאית תקשורת כדי לשפר את המוטוריקה העדינה ואת כתב היד שלי, והיא שלחה אותי לשחק כדורסל. זה לא ממש שיפר לי את כתב היד, אבל התאהבתי בענף הכדורסל".
הישגים ספורטיביים מרכזיים: "הגענו בעונה שעברה לרבע גמר גביע המדינה והפלייאוף לנערים א'".
מאמנים: ערן גמזו, גיל סלטר, עידן בורגר.
למה החלטת ללמוד בכפר הנוער? "הגעתי מאילת בכיתה ט' כדי ללמוד בכפר הירוק לאחר ששמעתי על האקדמיה לכדורסל. הכפר הירוק הוא אחד מבתי הספר הטובים בארץ, וחשבתי שזה יתאים לי הן בהיבט הלימודי, והן בהיבט הספורטיבי מקצועי".
מה היתרונות ללמוד כספורטאי במסגרת חינוך פנימייתית על פני בית ספר רגיל? "בית הספר, הפנימייה ומחלקת הכדורסל של הפועל ת"א מתנהלים בשיתוף פעולה מלא מבחינה לימודית ומקצועית כדי שאנחנו, כשחקנים, נוכל לשלב את הכל ולהצליח. כל הצרכים שלנו כספורטאים מקצועיים, אימוני כדורסל מסודרים ברמה גבוהה, תזונה נכונה, אימוני פילאטיס, יועץ מנטלי, עזרה בלימודים במרכז הלמידה, מקבלים מענה במסגרת חינוך אחת עם שגרה יומיומית מסודרת מהבוקר עד הערב".
איך נראה סדר היום שלך? "די עמוס: קם ב־05:30 והולך לאימון קליעות באולם, חוזר לחדר, מתקלח והולך לארוחת בוקר בחדר האוכל ומשם לבית הספר. בשעה 12:00 ארוחת צהריים והמשך לימודים. אחר כך מנוחה בחדר ובשעה 15:30 מתחיל אימון אקדמיה. בשעה 17:00 זמן לשיעורי בית, ב־18:00 ארוחת ערב, ב־19:30 אימון קבוצה עד 21:00 ואז ארוחת לילה והשלמת עבודות לבית הספר ולמידה למבחנים. למרות סדר היום הצפוף חשוב לי להתגבש עם כל חברי הקבוצה שלי בפנימייה, ואני משתתף בפעילויות שעושים לנו כמו על האש, צפייה בסרטים ועוד".
מה השאיפה שלך? לסיים י"ב עם בגרות טובה וכשחקן מוביל בליגה לנוער, ובנוסף לנסות להשתלב בקבוצת הבוגרים של הפועל ת"א או בליגה הלאומית".
"משחק של טקטיקה וחשיבה"
הדר שרעבי (16) כיתה י"א שחקנית מכבי מוסינזון הוד השרון
היכן לומדת? כפר הנוער מוסינזון בהוד השרון.
למה דווקא הענף הזה? "כדורעף הוא לא רק משחק כוח, אלא משחק שמבוסס על טקטיקה וחשיבה. אני אוהבת את השילוב של כוח וכושר גופני עם ההיגיון והבנת המשחק שרוכשים עם הזמן."
הישגים ספורטיביים מרכזיים: זכייה באליפות הארץ לבתי ספר תיכוניים וייצוג ישראל באליפות העולם לתיכונים בברזיל.
למה הגעת ללמוד בכפר הנוער? "עברתי מרחובות לכפר נוער כדי לרכוש עצמאות ולחוות חוויה של פנימייה - לגור עם חברים, להסתדר לבד, לפתח אחריות. שיחקתי כדורעף גם לפני שהגעתי לפנימייה, והיה לי חשוב למצוא מקום שיאפשר לי להמשיך להתפתח בענף".
מה היתרונות ללמוד כספורטאית במסגרת חינוך פנימייתית על פני בית ספר רגיל? "בפנימייה יש יתרון להיבט החברתי. לחברים סביבי יש אהבה משותפת לספורט כמוני, וזה עוזר לנו מבחינה מנטלית. אנחנו יכולים להרים אחד את השני, לייעץ ולשפר זה את זה. בנוסף, השילוב בין מקום האימונים למקום הלימודים והמגורים הוא אידיאלי. כשגרתי בבית הייתי צריכה לנסוע לאימונים, ובמצטבר זה הרבה שעות נסיעה אבודות. עכשיו יש לי אפשרות לנצל את הזמן הזה לאימונים. בכפר הנוער יש חדר כושר זמין ונגישות לכל המתקנים שספורטאי זקוק להם כדי להתאמן".
איך נראה סדר היום שלך? קמה ברבע לשבע, פותחת בארוחת בוקר בחדר האוכל ומשם ללימודים, פעמיים בשבוע יש לי גם אימון בוקר. בהמשך ארוחת צהריים, זמן חופשי לשיעורי בית וחברים, ומשם לאימון נוסף של כשעתיים. אני בדרך כלל מגיעה 20 דקות לפני האימון כדי לעשות מתיחות ולפעמים אחרי האימון הולכת לחדר כושר. חוזרת לחדר, מתקלחת, אוכלת ארוחת ערב בחדר האוכל, ואז יש זמן לפעילות בפנימייה. חשוב לי הזמן עם כל החברים בפנימייה ולא רק עם הספורטאים,.
מה השאיפה שלך? להמשיך להשקיע בספורט ולהגיע לכמה שיותר הישגים, להשתתף במשחקים ולזכות באליפויות. ההצלחה בספורט משפיעה עלי מחוץ למסגרת הכדורעף, היא גורמת לי המון שמחה ביומיום".
________
"כפרי הנוער הם 'גיים צ'יינג'ר'"
במערכת החינוך 46 כפרי נוער, במחציתם פועלות אקדמיות, לספורט. כך זה עובד
במערכת החינוך 46 כפרי נוער שפועלים תחת המינהל לחינוך התיישבותי, פנימייתי ועליית הנוער במשרד החינוך. במחציתם פועלות אקדמיות לספורט במגוון ענפים: כדורעף, אתלטיקה, כדורסל, כדורגל, רכיבת אופניים, שחיה ואומנויות לחימה. האקדמיות פועלות, רובן ככולן, בשיתוף האגודות המקצועיות המובילות בארץ.
הספורטאים המצטיינים מגיעים לאקדמיות מכל רחבי הארץ במטרה להתקדם ספורטיבית ולשלב לימודים עם השקעה בספורט. הפנימיות וכפרי הנוער מעניקים לתלמידים סל שירותים וכלים מקצועיים תוך גמישות והתאמה לכל אחד ואחת. את התלמידים מלווים סביב השעון צוותי חינוך, חלקם ספורטאים פעילים, שמבינים את צרכי התלמידים ומעניקים להם תשומת לב אישית באווירה משפחתית ותומכת.
המפקח הארצי על תחום הספורט, ערן גלבוע, מציין כי "כפרי הנוער הם כמו קולג' אמריקאי שנותן מעטפת מלאה לכל תלמיד ותלמידה, הכוללת לימודים ופעילות חינוכית וערכית, מגורים, תזונה בחדר אוכל, מתקני ספורט, מאמנים מקצועיים, חיי חברה וכל מה שצריך ספורטאי. כפרי הנוער והאקדמיות לספורט מקדמים שוויון הזדמנויות לבני נוער מהפריפריה החברתית והגאוגרפית. למשל אם תלמיד גר באילת והתקבל לשחק בקבוצה מובילה בתל אביב או בחיפה, הוא לא יכול לנסוע כל יום לאימונים וכפרי הנוער הם פתרון חינוכי מעולה". בנוסף, לגדל ספורטאי זה יקר ושואב מההורים משאבים של זמן וכסף. בכפרי הנוער, הם מקבלים הכל תחת קורת גג אחת עם צוות שמלווה אותם 24/7. משרד החינוך מעניק מלגות לחלק מהתלמידים כדי להבטיח שהיבט סוציו-אקונומי לא ימנע מאף תלמיד לממש את הכישרון והפוטנציאל שלו בלימודים, בספורט ובכל תחום אחר". גלבוע מסכם: "כפרי הנוער הם 'גיים צ'יינג'ר' עבור התלמידים ומאפשרים להם להגשים את החלום המקצועי".
בכפר הנוער מוסינזון בהוד השרון, בניהולו של ישראל חילו, מתחנכים כ־1,000 תלמידים, ופועלת בו אקדמיה לספורט בכדורסל ובכדורעף בשיתוף עם מכבי הוד השרון, ענף שחייה בשיתוף עם הפועל הוד השרון וכדורגל בשיתוף מועדוני כדורגל מאזור השרון. "באקדמיה משתתפים כ־180 תלמידים, שהם ספורטאים צעירים, המקבלים מעטפת רחבה הן בהיבט הלימודי והחינוכי והן בהיבט הספורטיבי המקצועי", מציין חילו.
בכפר הנוער הכפר הירוק, בניהולו של אריה קוגן, לומדים כ־2,600 תלמידים, ופועלת בו אקדמיה לכדורסל בשיתוף עם הפועל ת"א. “האקדמיה נועדה לאפשר לספורטאים צעירים בעלי כישורים ויכולת, לממש את הפוטנציאל הספורטיבי שלהם ולהתקדם לרמות הגבוהות ביותר, בד בבד עם חינוך למצוינות לימודית, ערכית וספורטיבית", אומר קוגן.